Az Everest megmászása

Minden, amit az Everest megmászásáról tudni érdemes

Az expedíció felépítése

MEGKÖZELÍTÉS

Budapesttől az alaptáborig tart. Megérkezünk Nepálba, pakolunk, helyi beszerzéseket, engedélyeket, logisztikát intézünk, majd – várhatóan április első napjaiban – elindulunk járművekkel (többször váltunk: busz, majd terepjárók) az alaptábor felé: Katmanduból (1300 m) repülővel Lukla-ba a Tenzing-Hillary repülőtérre (2840 m), innentől gyalogosan 8,5 km Phakding (2610 m) – 10,5 km a Namche Bazzar (3440 m) – 10 km Tengboche Monastrery (3860 m) – 9km Dingboche (4410 m) – 7,5 km Lobuche (4910 m) – 7 km Gorak Shep (5140 m) – 3,5 km Mt. Everest alaptábor (5344 m). Az alaptábort várhatóan április első hetében érjük el.

FELÉPÍTÉS

A felépítés időszakának az a célja, hogy a táborláncot kiépítsük, s ennek során maximális akklimatizációra tegyünk szert a lehető legkevesebb energiaveszteséggel. A jól kiépített alaptáborból kiindulva fokozatosan haladunk felfelé, és utunk során egyre nagyobb magasságokba verünk táborokat a hegyen. Az egyes táborok kiépítése azt jelenti, hogy ott hagyunk: sátrat, élelmet, gázt, felszerelést. Az egyre magasabb táborokat az alattuk lévőből kiindulva építjük ki, így ezek az “akklimatizációs körök” egyre hosszabbak lesznek. (Az alaptábor felett veszítünk az energiaszintünkből, testsúlyunkból, cserébe viszont akklimatizálódunk.)

CSÚCSMÁSZÁS

Ha a táborlánc kiépítésével végeztünk (és eközben akklimatizálódtunk) akkor kap még nagyobb figyelmet a meteorológia. A csúcsmászáshoz a kb. 10 napra szóló előrejelzésben ún. időjárási ablakot kell találnunk. (Enyhe szél, alacsony páratartalom, stb.) Egy “mély pihenő” (az alaptábor alatti 4200 méteres faluban) után egy lendülettel, minden nap egy tábort emelkedve elérjük a 8000 méteren lévő C3-at és innen este hatkor között tovább indulunk tovább Szilárddal a csúcs felé.

Mit jelent az oxigénpalack nélküli a mászás?

“Az Everest megmászása a normál úton lényegében a ritka légkör miatt nehéz. Ez adja a kihívás lényegét, így ha ezt a tényezőt módosítom, akkor a legmeghatározóbb sajátosságát módosítottam a feladatnak.” – Klein Dávid

Dávid és Szilárd ilyenkor felhagy a borotválkozással, és nem csak azért, hogy védje az arcbőrét az erős UV-sugárzás ellen a hegyen. A szakállas hegymászókról ugyanis tudni lehet, hogy ők a palack nélküliek. Oxigénpalackot használó társaik kénytelenek borotválkozni, mert különben nehezen tudnák felvenni az arcukra a palackhoz tartozó maszkot.

AKKLIMATIZÁCIÓ

Az akklimatizáció lényege, hogy szervezetünk reagál a ritka légkörre. Vörös vérsejteket termel, hogy a kevesebb oxigént hatékonyabban tudja szállítani. Eközben persze fejfájás, émelygés, koordinációs zavarok, hányinger, étvágytalanság, nyomott közérzet és hasonlók léphetnek fel. A megváltozott légnyomás miatt a szövetek ödémásodnak (felpuffadnak). A sebek nehezebben gyógyulnak, a szervezet fűtő teljesítménye csökken, az emésztésünk, kognitív funkcióink, fizikai teljesítményünk csökken. Mindezt kb. 5300 méterig rendszerint tökéletesen kompenzálni tudja a szervezet, ha ezt a magasságot fokozatosan érjük el, sok folyadékot fogyasztunk és betartjuk az akklimatizációra vonatkozó egyéb szabályokat. Teljesítményünk itt se lesz olyan, mint tengerszinten, de ha akklimatizálódtunk, akkor az alaptáborban tartósan berendezkedhetünk, hosszú távon regenerálódásra használhatjuk ezt a magasságot.

Az alaptábor felett csupán részleges akklimatizáció jön létre. A magashegyi betegség tünetei súlyosabban jelentkeznek és huzamosabb fent tartózkodás esetén a lebontó folyamatok nyernének a felépítőekkel szemben. Ahogy felfelé haladunk, egyre súlyosabb energiaveszteséggel kell megfizetnünk az adott magasságon megszerzett akklimatizációért. Ezért fontos, hogy pihenni mindig visszatérjünk az alaptáborba. A szakirodalom ezt nevezi “climb high, sleep low” elvnek.

ÉLET AZ ALAPTÁBORBAN

Az alaptábor lesz a hegymászók otthona kb. két hónapig. Itt fognak regenerálódni az akklimatizációs körök között, innen küldik majd haza a naplókat és a képeket. A tábori stáb: hegymászók, szakács, konyhai kisegítő, alaptábor-vezető. A tábor részei:

  • alaptábor közösségi sátor
  • alaptábor lakósátor
  • alaptábor mosdó
  • alaptábor kommunikáció
  • alaptábor konyha

ÉTKEZÉS

A szervezet mindenhez oxigént használ: a gondolkodáshoz, a mozgáshoz, a hőtermeléshez és az emésztéshez is. Vagyis ha nincs oxigén, emésztés sincs, és ha nincs emésztés, az étvágy sem jön meg. Márpedig az állandó fizikai megterhelés és az óriási hideg nem kevés energiát igényel, így aztán odafent is muszáj elegendő energiát bevinni. Ezért fontos, hogy olyan finomságokat vigyen magával az ember, amiket akár akkor is megeszik, ha éppen semmi étvágya nincs, amiben sok az energia, és persze nem utolsó sorban, amit könnyű megemészteni.

Az expedíció első szakaszában, vagyis az alaptáborig vezető úton az utazási ügynökség gondoskodik az étkeztetésről, sőt, az alaptáborban is lesz saját szakácsa az expedíciónak, a sok fűszeres nepáli, majd főleg rizsből álló kínai étel mellett bizonyára már ekkor jól esik némi hazai íz. Az alaptábor felett pedig azt ehetik Dávidék, amit a hátizsákjukban magukkal visznek.

Érdekes, de a hegyen, az oxigénhiányos légkörben még az ízlelőbimbók is megbolondulnak egy kicsit, ezért a hegyen több olyan ételt is fogyasztanak a hegymászók, amit itthon egy kicsit ritkábban. Ilyen a tonhalkonzerv és az egyéb olajos halak (tőkehalmáj, füstölt makréla) és a kapribogyó is. A felvágottakhoz (Szilárd jóvoltából békéscsabai kolbászhoz) kétszersültet vagy tartós rozskenyeret harapnak majd.
A csokoládé persze a hegyen is életmentő, akárcsak a kávé, hiszen nem csak a hangulatot, de az energiaszintet is megdobja. Hasonlóan instant energiaforrásként szolgálnak az olajos magvak, az aszalt gyümölcsök, a müzli szeletek és az olyan tápláló és kalóriadús ínyencségek, mint a földimogyoró-, a makadámdió- vagy a kókuszkrém. A bio kölesgolyó és a puffasztott rizs pedig amolyan egészséges és könnyű chips gyanánt fogyasztható bármikor, ha éppen rágcsálnak valamit két étkezés között.

Időjárás-előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csapata segíti az expedíció munkáját. Itthonról műholdon keresztül küldik el az előrejelzéseiket, amik sávosan (különféle magasságokban) és 4 órás bontásban 10 napra előre írják le a hegyen várható időjárást hőmérséklet, páratartalom, szélsebesség és irány, légnyomás, csapadék és a hegy várható barometrikus magassága mentén. A szél sebességét – az egyes magassági szintekre bontva – külön, grafikusan is ábrázolják, hogy a megfelelő időjárási ablak megtalálásában segítsenek a hegymászóknak.

Magyar előzmények

A programszerű magyar expedíciós hegymászás egy fontos (hiánypótló) fejezete zárulna le akkor, ha a hazai hegymászás „teljesítené” az összes nyolcezer méter feletti csúcs palack nélküli megmászását. 1987-től napjainkig a 14 nyolcezres közül 12 megmászását teljesítették magyar állampolgárok. (Ebből 11-et oxigénpalack használata nélkül. Csupán az Everest megmászásai születtek kivétel nélkül palackkal.) A cél minden 14 nyolcezer méter feletti csúcs elérése magyar állampolgárok által, oxigénpalack használata nélkül. Összesen 14 darab 8000-es csúcs van, melyek főcsúcsai közül 11-en jártak magyarok oxigénpalack nélkül.

A következő hegyek főcsúcsait nem mászták még meg magyarok oxigén nélkül: Shishapangma főcsúcs (8027 méter), Mount Everest oxigénpalack nélkül (8848 méter) és a K2 (8611 méter). A Shishapangma alacsonyabban elhelyezkedő csúcsán, a Central Peaken (8008 méter) már járt magyar hegymászó, 1987-ben és 2013-ban is.

Klein Dávid szerint az alábbi feladatok várnak még a magyar expedíciós hegymászókra e fontos fejezet lezárásához:
– A K2 megmászása palack nélkül
– A Shishapangma főcsúcsának elérése palack nélkül
– Az Everest megmászása oxigénpalack használata nélkül

– Dávid szintén fontosnak tartaná, ha sikerülne oda-vissza palack nélkül megmászni a Kancsendzönga csúcsát

Tisztelgünk a hősök előtt

Mind a Shishapangma, mind a Kancsendzönga vagy az Everest esetében nagyon fontosnak tartom, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik előttünk jártak, eredményeket értek el ezeken a hegyeken. De igen: felismerem, hogy ezeken a csúcsokon még van mit tennünk, ha el akarunk jutni a fent emlegetett korszakhatárig.

Klein Dávid