Az expedíció

Minden, amit az expedícióról tudni érdemes

elsőség

Az elsőség

A cél az Everest első magyar megmászása oxigénpalack használata nélkül. A világ legmagasabb pontjának palack nélküli megmászása rendkívüli sportteljesítmény. Mára már csak a Sisapangma főcsúcsa, a K2 és az Everest oxigénpalack nélküli megmászása hiányoznak ahhoz, hogy a magyar expedíciós hegymászás teljesítse mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcs elérését oxigénpalack használata nélkül.

Mit jelent nekünk a mászás?

önmagunk megismerése, fizikai – lelki próbatétel, kihívás teljesítése, szabadság – felelősség, extrém körülmények, bajtársiasság, életre szóló kaland, határok feszegetése, természet erejének elismerése, kilépés a komfortzónánkból, kockázat folyamatos jelenléte, kristálytiszta közeg megismerése

Az expedíció remek esélyekkel bír, hogy hazánk, és a kiemelt támogatók zászlóit feljuttassa Földünk legmagasabb csúcsára, a 8848 méteres Everestre. Az expedíció vezetője, Klein Dávid sokat tapasztalt, több 8000-es csúcsot megjárt magashegyi hegymászó. Magyar magashegyi mászók közül eddig 4-en jártak 8600 méter felett palack nélkül, egyikük Dávid, aki 2014-ben 8700 méterig jutott az Everest északi oldalán. Négy 8000 méter feletti csúcson állt. Társa, Suhajda Szilárd több himalájai expedícióban vett részt. Eddig egy 8000 méter feletti csúcsot mászott.

Irány a csúcs!

Útvonalunk az 1953-es első megmászók által is használt, úgynevezett Déli-nyereg (déli normál út) útvonalat követi majd. Ennek az oka, hogy a déli oldal a hatékonyabb akklimatizációt (Déli-nyereg miatt) és a pihenést (a gyorsan elérhető Khumbu völgy dús növényzete miatt) biztosít. Expedíciónk Nepálba repül majd be és a hegy nepáli oldalán tevékenykedik majd.

expedíció térkép

fenntartható mászás

Fenntartható mászás

Felelősen a környezetért, nyitottan a kultúrára

Filozófiánk: tisztán mászunk, fair eszközökkel. Igyekszünk úgy hátrahagyni a hegyet, ahogyan azt találtuk. Alaptáborunk mértéktartó, nap- és szélenergiát hasznosítunk. Ezzel szeretnénk a figyelmet felhívni környezettudatos életre a mindennapokban.

Az utazások során dokumentáljuk tapasztalatainkat (filmezünk, fényképezünk), és nem csak a mászás részleteit rögzítjük, de a helyi népek kultúrák életét is. Érzékenységgel és nyitottsággal közelítünk minden néphez, mert mélyen hiszünk a toleranciában és az elfogadásban.

Az Everest határhegy. Délről hinduk (és buddhisták) északról tibeti buddhisták laknak a környékén. Az 1920-as évek brit expedícióinak látogatásai óta szokás, hogy indulás előtt egy láma áldó szertartást (pudzsát) celebrál. Ennek során a hegy engedélyét kérjük, hogy lejtőit tapossuk. A láma szent szövegeket olvas az expedíció kőtömbökből felépített oltára előtt, füstölőt éget, rizst, csáng italt szór a levegőbe, megáldja az expedíció résztvevőit és a nyakukba köti az áldást szimbolizáló piros madzagot.

CSR

CSR

Felelősen a gyermekekért

A boldog, kiegyensúlyozott és egészséges, természet szerető gyermekek a társadalmunk jövői. Ezért választásunk olyan, felelős gyermekintézetre esett, akik példamutatóan és kiemelkedően végzik tevékenységüket a gyermekek gyógyítása és egészségre nevelése területén. Szponzorainkkal közösen dolgozunk azon, hogy az expedíció publicitását a jó ügy szolgálatába állítsuk, és a lehető legtöbb támogatást gyűjtsük össze.